October 2, 2017

First Raya Qurban In Malacca 2017

 
 
 
Assalamualaikum w.b.t
 
 
Alhamdulilah..syukran masih diberi peluang untuk bernafas, diberi kesihatan, umur yang panjang dan semoga semua urusan yang ingin dilakukan pada hari ini dipermudahkan hendakNYA..Insyaallah.
 
 
Berat sungguh hati dan sayu menyambut hari raya korban tanpa ibu yang tersayang (26062017 - kini). Kalo sambut raya korban mesti arwah mama akan buat korban di kampung. Tapi kali ini semua penama korban dah penuh maka jawabnya kita buat korban melalui online jela. Moga-moga amalan jariah kita diterima oleh Allah s.w.t.
 
 
So untuk pertama kali jua, en suami sembahyang Aidil Adha di Melaka. Ikutkan nak ikut en suami bersama anak-anak sekali bersembahyang hari raya aidiladha di masjid, tapi bila tengok umairah, uwais dan uqayla masih lagi tido maka niat nak bersolat aidil adha berjemaah di masjid Melaka tak berkesampaian. Maka solat sahaja la ibunya di hotel.
 
 
Owh yer..majority muslim yang menginap hotel sama dengan kami semua nya berpakaian baju melayu sedondon dengan anak-anak. Meriah jugak. Memang tahun ini sambut aidil adha lain dari yang lain. Kalo dlu sambut raya aidil adha mesti di Negeri Sembilan, and kalo tak di Segamat, Johor (parent in law) untuk sambut raya disana.
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
So aktiviti kami macam biasa pergi pantai bawa anak-anak berjalan dan main air. Tengok pemandangan dan pergi ke A'Famosa, kejap jalan-jalan tangkap gambar, sebab masa tue pun cuaca tak mengizinkan (hujan lebat). Jadinya pergi mana yang sempat aja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 






 
 
 
 
 
 
Last minute punya booking..gara-gara anak-anak nak pergi berjalan-jalan...THE EMPERIAL HERITAGE HOTEL. Best yer depan hotel dah Dataran Pahlawan..terus masuk pintu then kowang lei shopping sakan.
 
 
 
 
 





 


Lepas menunggu en suami selesai solat aidil adha, terus kami jalan kaki pergi ke A'Famosa. So tak payah kowang susah-susah nak naik kete dan cari parking. Itu yang istimewanya kalo stay kat hotel ini. Nak cari tempat makan pun senang sbb betul-betul tengah Bandar.












 
 
 
 
 
 
Oleh kerana sambutan raya aidiladha ini jatuh pada hari yang mulia iaitu hari jumaat, maka en suami wajiblah sembahyang jumaat di masjid jamek, Melaka (kebetulan masjid nie dekat).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




 
 
 
 
 
 
 
 
 Bersiar-siar dipantai sambil berposing ala-ala model.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 









 
 
 
 
 
 
p/s: Next trip dah rancang nak bawak anak-anak pergi ke Ipoh pulak. Tunggu yer citer next trip family kami di sana.
 

No comments:

Zoo Negara Tahun 2017

      Assalamualaikum w.b.t     Alhamdulilah, segala puji Allah s.w.t yang mencipta sekeliling alam. Niat nak update blog ari...